Printer Friendly Version Самит шефова влада НР Кине и 16 земаља централне и источне Европе @ 18 December 2014 09:56 AM

У Београду је 16. децембра 2014. године одржан Трећи самит премијера Кине и земаља централне и источне Европе, на коме су поред премијера Кине и домаћина Србије, учествовали и премијери, Босне и Херцеговине, Чешке, Естоније, Мађарске, Летоније, Литваније, Македоније, Црне Горе, Румуније, Словачке, Словеније, Албаније и потпредседници влада Бугарске, Хрватске и Пољске. Учесници самита разматрали су могућности унапређења, пре свега економских односа са Кином, али и међусобних односа, нарочито у областима инфраструктуре, саобраћаја, енергетике, науке и туризма, а потписано је и више мултилатералних и билатералних споразума.

Током самита одржан је билатерални састанак влада Србије и Кине, у оквиру којег су две земље потписале више споразума, меморандума и протокола о сарадњи из разних области, од најсавременијих технологија и телекомуникација, до изградње термоелектране, али и извоза производа српске прехрамбене индустрије у Кину.

Србија и Мађарска потписале су споразум о сарадњи српске и мађарске железнице, као и о сарадњи царинских органа, који су део договора о модернизацији и изградњи пруге Београд-Будимпешта.