Printer Friendly Version Samit šefova vlada NR Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope @ 18 December 2014 11:23 AM

U Beogradu je 16. decembra 2014. godine održan Treći samit premijera Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, na kome su pored premijera Kine i domaćina Srbije, učestvovali i premijeri Bosne i Hercegovine, Češke, Estonije, Mađarske, Letonije, Litvanije, Makedonije, Crne Gore, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Albanije i potpredsednici vlada Bugarske, Hrvatske i Poljske. Učesnici samita razmatrali su mogućnosti unapređenja, pre svega ekonomskih odnosa sa Kinom, ali i međusobnih odnosa, naročito u oblastima infrastrukture, saobraćaja, energetike, nauke i turizma, a potpisano je i više multilateralnih i bilateralnih sporazuma.

Tokom samita održan je bilateralni sastanak vlada Srbije i Kine, u okviru kojeg su dve zemlje potpisale više sporazuma, memoranduma i protokola o saradnji iz raznih oblasti, od najsavremenijih tehnologija i telekomunikacija, do izgradnje termoelektrane, ali i izvoza proizvoda srpske prehrambene industrije u Kinu.

Srbija i Mađarska potpisale su sporazum o saradnji srpske i mađarske železnice, kao i o saradnji carinskih organa, koji su deo dogovora o modernizaciji i izgradnji pruge Beograd-Budimpešta.