Printer Friendly Version Obaveštenje o upisu u birački spisak - glasanje u inostranstvu @ 7 March 2016 01:50 PM

O B A V E Š T E Nj E
ZA UPIS U BIRAČKI SPISAK PODATKA O TOME DA ĆE BIRAČ GLASATI U INOSTRANSTVU

 

Obaveštavamo da je predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić potpisao Ukaz o raspuštanju Narodne skupštine Republike Srbije i Odluku o raspisivanju vanrednih parlametarnih izbora, koji će se održati 24. aprila 2016. godine.

Prijava zа upis u jedinstveni birаčki spisаk podаtkа o tome dа će birаč glаsаti u inostrаnstvu (možete preuzeti ovde) obаvezno morа dа sаdrži sledeće podаtke: ime, prezime i ime jednog roditeljа birаčа; jedinstveni mаtični broj birаčа; opštinu, odnosno grаd i аdresu prebivаlištа birаčа u zemlji, kаo i podаtke o opštini, odnosno grаdu i аdresi borаvištа u inostrаnstvu premа kojoj će birаč glаsаti nа predstojećim izborimа. Uz popunjenu i potpisanu prijavu/zahtev potrebno je Ambasadi Republike Srbije u Izraelu – Tel Aviv, redovnom poštom ili na e-mail, dostaviti i kopiju važećeg pasoša R. Srbije, lične karte ili vozačke dozvole.

U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak. Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak (možete preuzeti ovde), istovremeno sa zahtevom za upis podataka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se Ambasadi Republike Srbije u Izraelu, koja oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.

Takođe, obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije podneti opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlji zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave – http://birackispisak.mduls.gov.rs/javniportal - unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana.

NAPOMENA:
Biračka mesta u inostranstvu se u principu otvaraju u prostorijama diplomatsko-konzularnih predstavništava, što u slučaju Izraela znači da može biti otvoreno u prostorijama Ambasade, na dan izbora, 24. aprila. Osnovni uslov koji treba ispuniti da bi bilo otvoreno ovo glasačko mesto jeste da bude prijavljeno ne manje od 100 birača (i u skladu sa svakom pojedinačnom prijavom doneto odgovarajuće rešenje, o čemu se obaveštava birač) koji žele da ostvare svoje biračko pravo.