Printer Friendly Version Почиње примена одредаба Закона о општем управном поступку @ 7 June 2016 10:55 AM

Од 08.јуна 2016.године почиње примена одредаба чланова 9, 103. и 207. Закона о општем управном поступку, који се односе на размену података из службених евиденција, захваљујући чему запослени у управама више неће од странака тражити да им доносе изводе из матичних књига, држављанства итд. Од странке ће се, убудуће, захтевати само достављање података неопходних ради њене идентификације и достава података о којима се не води службена евиденција у Р.Србији.

Државни орган биће дужан да по службеној дужности обави увид, прибави и обради податке о чињеницама о којима се води службена евиденција, а који су неопходни за одлучивање о неком поступку. Уколико ту службену евиденцију води неки други орган, онај који води поступак те податке тражи хитно, а колеге му их достављају бесплатно, осим ако изричито није другачије предвиђено. 

Законом је изричито наведено да податке размењују запослени из база по службеној дужности и бесплатно, међутим, уколико грађанин код себе већ има на пример извод из матичне књиге рођених, моћи ће да га приложи уз осталу документацију, ако то изричито затражи. Такође, странка може да изјави да ће прибавити само поједине, а не све личне податке, а тада и даље остаје обавеза органа да прикупи податке који недостају.