Printer Friendly Version Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić posetio Izrael @ 9 January 2017 09:07 AM

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarao je, tokom svoje radne posete Izraelu 5.januara 2017.godine, sa najvišem zvaničnicima Ministarstva spoljnih poslova, sa ministrom za regionalnu saradnju Izraela Cahijem Hanegbijem i zamenikom ministra spoljnih poslova pri Kabinetu premijera Majklom Orenom.

Tom prilikom konstatovan je visok stepen prijateljstva dve zemlje i dva naroda, posebno potvrđen u najtežim momentima istorije. Ministar Dačić posebno je zahvalio za podršku i razumevanje Izraela po pitanju KiM, a izraelska strana potvrdila je čvrsto opredeljenje da ostane na toj poziciji. Sagovornici ministra Dačića su i ovom prilikom izrazili zahvalnost zbog usvajanja Zakona o restituciji žrtvama Holokausta u Srbiji i opredeljenje Srbije da okonča projekat izgradnje Memorijalnog centra Staro sajmište. 

Ova poseta, kako je zajednički konstatovano, predstavlja još jednu potvrdu veoma dobrih odnosa dve zemlje i sve boljeg međusobnog razumevanja po pitanjima od obostranog interesa. 

 

Tokom posete, ministar Dačić obišao je Memorijalni centar Holokausta Jad Jašem u Jerusalimu, gde je položio venac u Dvorani sećanja i poklonio se žrtvama stradalih u Jasenovcu. Posetio je i grob Šimona Peresa, bivšeg predsednika Izraela, gde je položio venac.