Printer Friendly Version Izbori za predsednika Republike Srbije - glasanje u inostranstvu @ 4 March 2017 09:22 AM

Obaveštavamo da su izbori za predsednika Republike Srbije raspisani za 2. april 2017. godine. Svi punoletni državljani Republike Srbije imaju pravo da na predstojećim izborima glasaju u inostranstvu, ukoliko su upisani u jedinstveni birački spisak i ukoliko se blagovremeno, tj. do 11. marta 2017. godine prijave diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije za glasanje u inostranstvu.

Zahtev zа upis u jedinstveni birаčki spisаk podаtkа o tome dа će birаč glаsаti u inostrаnstvu (možete preuzeti ovde) obаvezno morа dа sаdrži sledeće podаtke: ime, prezime i ime jednog roditeljа birаčа; jedinstveni mаtični broj birаčа; opštinu, odnosno grаd i аdresu prebivаlištа birаčа u zemlji, kаo i podаtke o opštini, odnosno grаdu i аdresi borаvištа u inostrаnstvu premа kojoj će birаč glаsаti nа predstojećim izborimа.

Uz popunjen i potpisan zahtev potrebno je Ambasadi Republike Srbije u Izraelu – Tel Aviv, lično ili redovnom poštom na adresu Bodenheimer 10, 62008 Tel Aviv, na e-mail: srbambil@netvision.net.il ili na faks: +972 3604-94-56, dostaviti i kopiju važećeg pasoša R. Srbije, lične karte ili vozačke dozvole.

U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak. Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak (možete preuzeti ovde), istovremeno sa zahtevom za upis podataka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se Ambasadi Republike Srbije u Izraelu, koja oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.

Takođe, obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije podneti opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlji zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave http://birackispisak.mduls.gov.rs/javniportal - unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana.