Printer Friendly Version Ambasadoru R.Srbije uručena Povelja Države Izrael za izuzetan doprinos jačanju veza između Izraela i Srbije @ 28 December 2017 09:13 AM

U Knesetu je 26. decembra 2017. godine održana svečana ceremonija dodele povelja za izuzetan doprinos jačanju veza između Izraela i Srbije u organizaciji predsednika Parlamentarne grupe prijateljstva sa Srbijom, poslanika Odeda Forera.

Među dobitnicima je i ambasador Republike Srbije u Državi Izrael Milutin Stanojević, koji je tom prilikom, zahvalivši se na ovom značajnom priznanju, istakao dugogodišnju tradiciju prijateljstva dva naroda, iskovanu u najtežim istorijskim okolnostima, na osnovu koje dve zemlje mogu sa velikim optimizmom da gledaju na razvoj odnosa u budućnosti. Naglasio je da mu je, kao ambasadoru Srbije u Izraelu, angažman značajno olakšan zahvaljujući doprinosu istaknutih pojedinaca, dobitnika povelje, od kojih su mnogi čitavu svoju profesionalnu karijeru posvetili građenju mostova  između dve naroda i dve zemlje, a da mu je kao dobitniku ovog priznanja izuzetna čast što se našao u grupi sa njima.

Dobitnici priznanja su i novinar i predsednik Asocijacije izraelsko-srpskog prijateljstva Majkl Frojnd, dizajner Dan Rajzinger, muzikolog Dušan Mihalek, književnica Ana Šomlo, prevodilac Dina Katan Ben Cion, kao i drugi istaknuti članovi Udruženja Jevreja sa prostora bivše Jugoslavije Mirijam Aviezer, Aleksandar Nikolić, dr Eliezer Papo, Ivan Čerešnječ i urednik biltena "Most" Milan Fogel.

Učesnicima su se obratili i domaćin Oded Forer, direktor za Balkan u MIP Izraela mab. Dan Orijan i inženjer Joseš Žamboki, inicijator osnivanja Izraelsko-srpskog privrednog društva i nekadašnji predsednik Udruženja Jevreja sa prostora bivše Jugoslavije. Njin trojica su, kao potpisnici povelje ispred pomenutih institucija svečano uručivali ova priznanja.