Printer Friendly Version Посета председнице Народне Скупштине Републике Србије Држави Израел, фебруар 2018. године @ 20 February 2018 10:08 AM

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић боравила је, на позив председника Кнесета Јулија Еделштајна, у званичној посети Држави Израел 13-14. фебруара 2018. године.

Гојковић и Еделштајн имали су веома садржајан састанак на коме су обострано потврђени добри односи Србије и Израела базирани на традицији пријатељства два народа и истакнута спремност и отвореност за сарадњу, како у оквиру одбора два парламента и парламентарних група пријатељства, тако и на мултилатералном плану у оквиру међународних парламентарних организација. Председници двају парламената су разговарали и о продубљивању сарадње у областима економије, информационих технологија, иновација, грађевине, пољопривреде и туризма.

Поред састанка са Еделштајном, председница Народне скупштине имала је одвојене састанке и са лидером опозиције у Кнесету Исаком Херцогом и лидером странке „Јеш Атид“ послаником Јаиром Лапидом.

Током посете, председница Народне скупштине обишла је меморијални центар посвећен жртвама холокауста „Јад Вашем“ у Јерусалиму, где је у „Дворани сећања“ полагањем венца одала пошту жртвама холокауста у Другом светском рату, посебно се поклонивши жртвама усташког логора Јасеновац.

 

Ова посета имала је и посебан историјски аспект, с обзиром да се радило о првој посети председника Народне скупштине Републике Србије Држави Израел. Обострано је оцењена као изузетно значајна за даљи развој парламентарне сарадње, али и шире за развој укупних билатералних односа две земље. Њеној успешној реализацији, својим учешћем, допринели су и председници парламентарних група пријатељства потпредседник НС РС проф. др Владимир Маринковић и Одед Форер.