Printer Friendly Version Poseta predsednice Narodne skupštine Republike Srbije Državi Izrael @ 20 February 2018 10:23 AM

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković boravila je, na poziv predsednika Kneseta Julija Edelštajna, u zvaničnoj poseti Državi Izrael 13-14. februara 2018. godine.

Gojković i Edelštajn imali su veoma sadržajan sastanak na kome su obostrano potvrđeni dobri odnosi Srbije i Izraela bazirani na tradiciji prijateljstva dva naroda i istaknuta spremnost i otvorenost za saradnju, kako u okviru odbora dva parlamenta i parlamentarnih grupa prijateljstva, tako i na multilateralnom planu u okviru međunarodnih parlamentarnih organizacija. Predsednici dvaju parlamenata su razgovarali i o produbljivanju saradnje u oblastima ekonomije, informacionih tehnologija, inovacija, građevine, poljoprivrede i turizma. 

Pored sastanka sa Edelštajnom, predsednica Narodne skupštine imala je i odvojene sastanke sa liderom opozicije u Knesetu Isakom Hercogom i liderom stranke "Ješ Atid" poslanikom Jairom Lapidom. 

Tokom posete, predsednica Narodne skupštine obišla je memorijalni centar posvećen žrtvama holokausta "Jad Vašem" u Jerusalimu, gde je u "Dvorani sećanja" polaganjem venca odala poštu žrtvama holokausta u Drugom svetskom ratu, posebno se poklonivši žrtvama ustaškog logora Jasenovac. 

 

Ova poseta imala je i poseban istorijski aspekt, s obzirom da se radilo o prvoj poseti predsednika Narodne skupštine Republike Srbije Državi Izrael. Obostrano je ocenjena kao izuzetno značajna za dalji razvoj parlamentarne saradnje, ali i šire za razvoj ukupnih bilateralnih odnosa dve zemlje. Njenoj uspešnoj realizaciji, svojim učešćem, doprineli su i predsednici parlamentarnih grupa prijateljstva potpredsednik NS RS prof. dr Vladimir Marinković i Oded Forer.