Printer Friendly Version Откривање спомен обележја "Кладовског транспорта" у Кфар Саби, фебрауар 2019. године @ 5 February 2019 11:05 AM

У Кфар Саби је, у организацији градске управе, 1. фебруара 2019. године откривено спомен обележје „Кладово Шабац“, посвећено пострадалим јеврејским избеглицима из „Кладовског транспорта“. Присутнима су се обратили заменик градоначелника Кфар Сабе Амир Колман, амбасадор Србије Милутин Станојевић, амбасадор Аустрије Мартин Вајс, директорка основне школе „Бен Гурион“ Маја Ганон, као и представник удружења „Кладово-Шабац“ Офер Рот испред родбине и потомака преживелих.

У свом обраћању амбасадор Милутин Станојевић је истакао значај чувања успомене на ову трагедију у којој је убијена већина од око 1200 јеврејских избеглица, као и неопходност неговања сећања на све убијене Србе, Јевреје и Роме током немачке окупације Србије у Другом светском рату. У том смислу похвалио је активности које су у том циљу претходних година организовали град Кфар Саба и његови житељи, посебно истакавши активности школе „Бен Гурион“, њеног наставног особља, ђака и родитеља. Указао је да у Србији на неколико локација, у Београду, Шапцу и локацији Засавица у његовој близини, као и самом Кладову, постоје спомен обележје посвећена "Кладовском транспорту", на којима се сваке године организују комеморативни скупови. Такође, присутне је упознао и да општина Кладово сваког маја организује „Семинаре о Јеврејским породицама“ посвећене чувању успомене на жртве конвоја. Амбасадор је истакао да је поносан на тадашње житеље Кладова и Шапца који су учинили све што је било у њиховој моћи у датим околностима да олакшају патње ових Јевреја и спасу их. Посебно је истакао значај сећања на трагедију Холокауста и образовања нових покољења о њој, јер се једино на тај начин може спречити да се она понови.