Printer Friendly Version Свечани пријем поводом Дана државности Републике Србије и Дана Војске Србије, фебруар 2019. године @ 21 February 2019 11:39 AM

Поводом Дана државности Републике Србије, Амбасада је 19. фебруара 2019. године организовала свечани пријем у хотелу Карлтон у Тел Авиву, којим је истовремено обележен и Дан Војске Србије.

Међу гостима су били представници израелских институција, дипломатског и војног кора, јавних кругова, медија, Јерусалимске патријаршије, верских заједница, као и јеврејске заједнице пореклом из Србије.

Присутне госте поздравио је амбасадор Милутин Станојевић, који је том приликом истакао традицију добрих односа два народа, исковану у најтежим историјским околностима, као и добре актуелне билатералне односе две земље. Посебно се захвалио за израелску позицију по питању Косова и Метохије и истакао да две земље данас чврсто стоје у заједничкој борби против ревизионизима и извртања историје. Истакао је развој билатералних односа и сарадње на свим пољима последњих година, који се манифестују и кроз раст интензитета посета у оба правца. У том смислу, посебно је истакао две посете реализоване протекле године, историјског карактера: прву посету једног израелског председника Србији и прву посету председника Народне скупштине Србије Израелу.

Главни гост испред владе Израела била је заменица министра спољних послова Ципи Хотовели. У свом излагању, Хотовели је истакла да су добри односи две земље у многим областима засновани на одличним везама припадника два народа. Подсетила је на заједничко страдање два народа у Другом светском рату и указала на значај подучавања младих поколења о томе. Још једном је пренела захвалност израелске стране влади Србије на предузетим корацима у циљу усвајања и имплементације закона о повраћају јеврејске имовине и изразила наду да ће у наредном периоду у Београду бити изграђен и музеј Холокауста. На политичком плану истакла је значај историјске посете председника Израела Рувена Ривлина Србији, током које је улица у Земуну добила име по Теодору Херцлу. Пожелела је Србији мир, стабилност и економски просперитет, изразивши уверење да ће пријатељство између наших двеју земаља све више да јача у наредном периоду.