Printer Friendly Version Prijem povodom Dana državnosti i Dana Vojske Srbije @ 21 February 2019 12:06 PM

Povodom Dana državnosti, Ambasada je 19. februara 2019. godine organizovala prijem u hotelu Karlton u Tel Avivu, kojim je istovremeno obeležen i Dan Vojske Srbije.

Među gostima su bili predstavnici izraelskih institucija, diplomatskog i vojnog kora, javnih krugova, medija, Jerusalimske patrijaršije, verske zajednice, kao i jevrejske zajednice poreklom iz Srbije.

Prisutne goste pozdravio je ambasador Milutin Stanojević, koji je tom prilikom istakao tradiciju dobrih odnosa dva naroda, iskovanu u najtežim istorijskim okolnostima, kao i dobre aktuelne bilateralne odnose dve zemlje. Posebno se zahvalio za izraelsku poziciju po pitanju Kosova i Metohije i istakao da dve zemlje danas čvrsto stoje u zajedničkoj borbi protiv revizionizma i izvrtanja istorije. Istakao je razvoj bilateralnih odnosa i saradnje na svim poljima poslednjih godina, koji se manifestuju i kroz rast intenziteta poseta u oba pravca. U tom smislu, posebno je istakao dve posete realizovane protekle godine, istorijskog karaktera: prvu posetu jednog izraelskog predsednika Srbiji i prvu posetu predsednika Narodne skupštine Srbije Izraelu.

Glavni gost ispred vlade Izraela bila je zamenica ministra spoljnih poslova Cipi Hotoveli. U svom izlaganju Hotoveli je istakla da su dobri odnosi dve zemlje u mnogim oblastima zasnovani na odličnim odnosima pripadnika dva naroda. Podsetila je na zajedničko stradanje dve naroda u Drugom svetskom ratu i ukazala na značaj podučavanja mladih pokolenja o tome. Još jednom je prenela zahvalnost izraelske strane vladi Srbije na preduzetim koracima u cilju usvajanja i implementacije zakona o povraćaju jevrejske imovine i izrazila nadu da će u narednom periodu u Beogradu biti izgrađen i muzej Holokausta. Na političkom planu istakla je značaj istorijske posete predsednika Izraela Ruvena Rivlina Srbiji, tokom koje je ulica u Zemunu dobila ime po Teodoru Herclu. Poželela je Srbiji mir, stabilnost i ekonomski prosperitet, izrazivši uverenje da će prijateljstvo između naših dveju zemalja sve više da jača u narednom periodu.