Printer Friendly Version Свечано откривање плоче на српском језику у Јардениту, месту Христовог крштења на реци Јордан, март 2019. године @ 4 March 2019 01:05 PM

У Јардениту, локацији на реци Јордан означеној у Израелу као место Христовог крштења, 1. марта 2019. године свечано је откривена плоча са ћириличним натписом на српском језику - цитатом из Новог завета.

Израда и постављање натписа омогућена је донацијама ходочасника из Србије, посебно прилозима поклоника из Шапца, уз подршку старешине храма СПЦ „Св. Апостола Петра и Павла“ проте Томислава Лукића. У присуству неколико десетина поклоника из Србије, плочу са натписом свечано су открили, уз краћу церемонију и пригодне говоре, директорка Јарденит-центра Сарит Гани, амбасадор Србије Милутин Станојевић и прота Томислав Лукић. Ово је 112. плоча отворена у Јардениту, на исто толико језика и са истим цитатом из Јеванђеља по Марку - поглавље 1:9-11 - који се односи на чин светог крштења у реци Јордан.

У свом обраћању амбасадор Станојевић поздравио је постављање српског ћириличног натписа међу толико других из света, честитајући проти Томиславу, донаторима и поклоницима на овом чину. Како је истакао, иако није извесно да ли је ова локација аутентично место Христовог крштења, сама чињеница да се ради о реци Јордан која има третман светилишта за све хришћане у свету и месту које годишње посећује више од пола милиона хришћанских ходочасника, сведочи о великом значају постављања српског натписа, посебно за српске вернике и поклонике.