Printer Friendly Version Svečano otkrivanje ploče na srpskom jeziku u Jardenitu, mestu Hristovog krštenja na reci Jordan @ 4 March 2019 01:24 PM

U Jardenitu, lokaciji na reci Jordan označenoj u Izraelu kao mesto Hristovog krštenja, 1. marta 2019. godine svečano je otkrivena ploča sa ćiriličnim natpisom na srpskom jeziku - citatom iz Novog zaveta.

Izrada i postavljanje natpisa omogućena je donacijama hodočasnika iz Srbije, posebno prilozima poklonika iz Šapca, uz podršku starešine hrama SPC "Sv. Apostola Patra i Pavla" prote Tomislava Lukića. U prisustvu nekoliko desetina poklonika iz Srbije, ploču sa natpisom svečano su otkrili, uz kraću ceremoniju i prigodne govore, direktorka Jardenit-centra Sarit Gani, ambasador Srbije Milutin Stanojević i prota Tomislav Lukić. Ovo je 112. ploča otvorena u Jardenitu, na isto toliko jezika i sa istim citatom iz Jevanđelja po Marku - poglavlje 1:9-11 - koji se odnosi na čin svetog krštenja u reci Jordan.

U svom obraćanju ambasadaor Stanojević pozdravio je postavljanje srpskog ćiriličnog natpisa među toliko drugih iz sveta, čestitajući proti Tomislavu, donatorima i poklonicima na ovom činu. Kako je istakao, iako nije izvesno da li je ova lokacija autentično mesto Hristovog krštenja, sama činjenica da se radi o reci Jordan koja ima tretman svetilišta za sve hrišćane u svetu i mestu koje godišnje posećuje više od pola miliona hrišćanskih hodočasnika, svedoči o velikom značaju postavljanja srpskog natpisa, a posebno za srpske vernike i poklonike.