Printer Friendly Version Predstavnici "Peštana" i "Grupe Gaon" u poseti Ambasadi Republike Srbije u Tel Avivu, septembar 2019. godine @ 10 October 2019 09:16 AM
 
Ambasador Republike Srbije u Državi Izrael Milutin Stanojević primio je 26.09.2019. predstavnike kompanije "Peštan" iz Aranđelovca i "Grupe Gaon" sa sedištem u Or Jehudi (Or Yehuda) u Izraelu.
 
Firma "Peštan" proizvodi, plasira i izvozi cevna, kupatilska, te rešenja za potebe navodnjavanja i domaćinstava. Izvozi u 64 zemlje širom sveta, pri čemu je ove godine plasman pokrenut i u Izrael. Cevovodi su orijentisani kako na niskogradnju, tako i na visokogradnju, odnosno potrebe snabdevanja vodom, grejanjem, kanalizacionog tretmana, drenaže i zaštite kablova, a proizvedeni su od polietilena, polipropilena i PVC.
 
"Grupa Gaon" je vodeća izraelska javna kompanija u oblasti infrastrukture za potrebe voda i energenata, visokog finansijskog kredibiliteta. Druga po veličini, među njenih osam fabrika, odnosno proizvodnih pogona, je "Plasim" (Plassim) iz kibuca Merhavija (Merchavia), pokraj Afule (Afula) u Donjoj Galileji, koja neposredno nabavlja od "Peštana". 
 
Kontakti između dve kompanije su uspostavljeni tokom prethodne, a od februara 2019. godine krenule su kontejnerske isporuke iz Srbije. Zacrtan je obim saradnje u proizvodim asortimanima i visini transakcija, postepeno osvajajući izraelsko tržište. 
 
Ispred "Peštana" u poseti Ambasadi su bili Marko Bogdanović, direktor izvoza i cevnih rešenja i Veljko Gusić iz prodaje Izvoznog odeljenja, a "Grupu Gaon" su predstavljali Nisim Laham CFO i Aleksandar Nikolić, direktor nabavke. Jedna od tema razgovora je bila i sagledavanje implementiranja već potpisanih ugovora o slobodnoj trgovini između dve zemlje, kao perspektive sveukupnog pospešivanja trgovinskih i logističkih aspektata privredne razmene između Srbije i Izraela.