Printer Friendly Version Уручење уверења о српском држављанству госпођи Рели Пардо, рођене Ребеке Алфандари, децембар 2020. @ 28 December 2020 11:52 AM

Представници Амбасаде Републике Србије у Израелу имали су част да се у четвртак 24.12.2020. године сретну и разговарају са госпођом Рели Пардо и том приликом уруче јој прво уверење о српском држављанству издато у телавивској Амбасади. Госпођа Пардо (рођ. Ребека Алфандари) рођена је 1929. у Београду и као девојчица преживела је Холокауст, скривајући се од немачког окупатора помоћу српских породица. Због личне судбине у бројим текстовима домаће штампе названа је београдском Аном Франк. Године 2014. написала је мемоарску књигу под насловом То је био само пикник, у српском и хебрејском издању, у којој сведочи о ратним годинама и  свом искуству. 

 

Рели Алфандари Пардо и у својој 91. години живота Београд доживљава као родни и град своје младности, а српског држављанства се никада није одрекла, иако од 1949. године живи у Израелу где је засновала породицу чије млађе генерације настављају да негују српско-израелске везе. 

 

-------------

*Из архиве новинара Драгослава Симића