Printer Friendly Version Холокауст симбол суноврата човечанства @ 28 January 2021 11:20 AM
Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је данас да је Холокауст симбол суноврата човечанства, додавши да je важно да се о томе прича јер се његове страхоте не смеју заборавити и поновити.
 
 
Брнабић је на конференцији „Страдање Срба, Јевреја, Рома и осталих на територији бивше Југославије“, поводом обележавања Међународног дана сећања на жртве Холокауста, истакла да се данас сећамо свих који су страдали у логорима Аушвиц, Дахау, Јасеновац, на Сајмишту и многим другим.
 
Та места су постала симбол неописиве трагедије, страшних, безумних злочина, који и данас, готово осам деценија касније, изазивају бол, патњу, ужас и језу, подвукла је премијерка.
 
Она је подсетила на то да је прошле године, на овај дан, представљала Србију на церемонији обележавања 75 година од ослобођења Аушвица, а да су са њом били су и људи из Србије који су преживели страхоте овог или неких других логора.
 
Због њих и свих оних који су страдали, као и њихових породица, али и због нас и свих будућих поколења, важно је да о овоме причамо јер се страхоте Холокауста не смеју заборавити и поновити, поручила је председница Владе.
 
Према њеним речима, данас се поново, као и сваке године, клањамо сенима великог броја жртава – Срба, Јевреја, Рома, антифашиста, свих који су на најсуровији начин страдали јер је неко сматрао да имају погрешну боју коже, име или презиме, веру, начин живота, који су за своје џелате били само број.
 
Премијерка је нагласила да Србија одлучно одбацује сваки облик ревизије историје, релативизације почињених злочина и сваки облик неонацизма, неофашизма и мржње према припадницима других народа и вероисповести.
 
Наша је дужност да се сваки пут и сваки дан јасно и гласно боримо против свих видова и реликта сличних идеологија, истакла је она, додавши да је поносна на то што Србија баштини и што је увек баштинила антифашистичку традицију.
 
Она је навела да и данашња конференција симболизује борбу против зла, насиља, неправде и страха које је фашизам изродио.
 
Желим да сви ми будемо глас оних којих више нема и који су свој живот положили за нашу срећнију и бољу будућност, за слободу коју ми данас уживамо. Никада не смемо да допустимо да тишина превлада и никада не смемо заборавити, навела је Брнабић.
 
Београд, 
27. јануар 2021. године