Printer Friendly Version Посета Јерусалимској патријаршији и сусрет са патријархом Теофилом III и посета манастиру светих архангела Михаила и Гаврила у Јерусалиму, април 2021. године @ 13 April 2021 01:16 PM

Делегација Амбасаде Републике Србије у Израелу и почасни конзул Републике Србије Александар Николић посетили су 12. априла 2021. године Јерусалимску патријаршију и имали сусрет са патријархом Теофилом III. После пријатељског пријема и разговора са патријархом, делегација је посетила манастир светих архангела Михаила и Гаврила у хришћанској четврти Старог града Јерусалима. 

Реч је о јерусалимској задужбини краља Милутина основаној 1313. године, у исто време када и друге две задужбине - манастири Бањска и Старо Нагоричано. Арханђелски манастир смештен унутар јерусалимских зидина, у улици Светог Франциска, у хришћанској четврти Старог града, налазио се у поседу српских православних монаха око три века, до средине XVII века. Током тог периода манастир је био дом пре свега српским, али и руским и румунским монасима и ходочасницима на њиховом путу по Светој земљи, до Христовог гроба. 

Сусрет са патријархом јерусалимским Теофилом III 

*фотографије Јерусалимске патријаршије

Манастир светих архангела Михаила и Гаврила у Јерусалиму - задужбина краља Милутина из 1313. године

 

 

Извештај Генералног конзулата Краљевине Југославије у Јерусалиму о манастиру светих архангела Михаила и Гаврила, из маја 1944. године 

У старој вароши (граду) у Јерусалиму налази се једна мала црква са извесним бројем веома малих и неугледних кућа које тој цркви припадају. Црква је мала, али у њој има три олтара. У средини се налази главна црква посвећена Св. Архангелу Михаилу, а са десна је капела са лепим модерним иконостасом (дар Русије) посвећена Св. Јовану Златоустом. С леве стране се налази сасвим мали, од прилике 6 кв. метара, параклис (капела) посвећена Св. Сави. Црква је са кубетом али таквих размера... (за даљи текст увеличати горње фотографије).