Printer Friendly Version Сарадња стартап заједнице Израела и Србије, јануар 2022. године @ 23 January 2022 01:00 PM
Служба за иновације Привредне коморе Србије у сарадњи са Представништвом Привредне коморе Србије у Израелу одржала је у понедељак, 17. јануара 2022. године са почетком у 10 часова Tech7 Webinar где су представљени програми намењени стартап заједници Србије и Израела.
 
Догађају су присуствовали представници релевантних институција из Израела и Србије, које доприносе унапређењу стартап екосистема, као што су: Тech7, Yazamut 360˚, Israel National Cyber Directorate, Bar-Ilan University, Кабинет председника Владе Републике Србије – Тим за IT и предузетништво,  Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Научно-технолошки парк Ниш, Научно-технолошки парк Чачак, Научно-технолошки парк Нови Сад, Иницијатива Дигитална Србија, Регионална привредна комора Ниш и Клуб привредника Naissus.
 
Циљ догађаја било је умрежавање, размена искустава и стварање нових пословних прилика у стартап екосистему ове две земље. Догађај је био интерактивног карактера, где су учесници, поред могућности да се информишу о раду наведених институција из Израела и Србије, били у прилици да представе своје пословање и предложе потенцијалну сарадњу.
 
Уводне речи имала је Бојана Крстић, руководилац Службе за иновације Привредне коморе Србије, која ја истакла да је ово други по реду догађај који повезује институције из Израела и Србије. Иницијални догађај резултирао је бројним међусобним конекцијама, и био усмерен на БИО4 Кампус - чији је носилац Кабинет председника Владе Републике Србије - и на могућности сарадње са Институтом за нанотехнологију и напредне материјале Универзитета Бар-Илан из Израела. Овакви догађаји ускоро ће постати пракса – с обзиром на заједничке циљеве и вредности ових институција.
 
Надовезавши се на наведено, Александар Николић, почасни конзул Републике Србије у Израелу и директор Представништва Привредне коморе Србије у Израелу, осврнуо се на бројне могућности за развој пословања, посебно истакавши повезаност и потенцијал за сарадњу између градова побратима – Ниша и Бершеве који имају за циљ регрутацију талената и коришћење фондова.
 
Михаило Весовић, директор Сектора за стратешке анализе, услуге и интернационализацију Привредне коморе Србије, упутио је речи подршке због поновног организовања скупа на релацији ове две земље, и нагласио велики потенцијал за реализацију сарадње између представника присутних институција у склопу већ започете сарадње. 
 
Представници организације Теch7 (Харел Рам, Омри Даи, Даниел Мартин и Итај Харел) представили су ток развоја своје организације од 2011. до 2019.  указавши на све факторе који су допринели унапређењу инфраструктуре и целокупне организације пословања. Tech7 обухвата иновације, предузетништво и high-tech заједницу, као и програме за стартап, scale-up и сениор нивое развоја компанија. Актуелна је и сарадња са инвестиционим фондовима и бизнис анђелима, а од иностраних партнера издвајају се Мексико и Вијетнам, док је сарадња са партнерима широм света добродошла. Такође, сајбер безбедност се издвојила као тема која ће бити актуелна у наредном периоду. За будуће активности, биће потребна подршка свих актера, од Владе до приватног сектора, како би се заједници омогућила адекватна решења која укључују индустрију, стартапе, пилот програме и шире тржиште компанија. 
 
Ор Санто, представник Предузетничког центра Yazamut 360, присуствовао је скупу и исказао интересовање и отвореност за учешће и допринос овог центра у наредним активностима.
 
Дорон Либерман, представник организације INCD (Israel National Cyber Directorate), нагласио је значај сајбер решења која треба да буду подржана од стране Владе, као и значајну улогу приватног сектора. 
 
Након излагања представника институција из Израела, реч су имале домаће институције које доприносе развоју стартап екосистема.
 
Милан Ранђеловић, директор Научно-технолошког парка Ниш, детаљно је представио најзначајније активности и планове ове институције. Занимљиво је да је Ниш уједно и град побратим са израелским градом Бершева у ком је седиште организације Теch7, што ће – како се надају обе стране – утицати на будуће токове сарадње. Упоредивши системе и могућности које пружају, Ранђеловић је понудио конкретне предлоге око заједничких тачака, охрабривши колеге из организације Теch7, али и учеснике из Србије, да иницирају даље кораке.
 
Мирко Пешић, директор Научно-технолошког парка Чачак, изнео је најзначајније активности и изразио спремност на сарадњу.  Занимљиво је да НТП Чачак не чине само IT компаније, већ и компаније које имају физичке производе. Такође, сарадња са Владом Републике Србије од 2020. издвојена је као битан фактор.
 
Владимир Тодоровић, представник Научно-технолошког парка Нови Сад, поред отворености за стварање заједничких иницијатива, од тренутних активности посебно је издвојио Институт за вештачку интелигенцију.
 
Након презентација уследила је активна дискусија где су присутни представници институција разменили мишљења и искуства, и иницирали сарадњу с циљем финализације у што краћем року. 
 
У завршном делу састанка, предложено је формирање радне групе на теме које су разматране на састанку, где би научно-технолошки паркови и друге релевантне институције узеле учешћа. Такође, овом приликом су научно-технолошки паркови добили позив да присуствују на Дубаи 2020 Експо изложби почетком марта, како би на поменутој манифестацији могли да оставаре и лични контакт и започну реализацију сарадње.
 
Служба за иновације Привредне коморе Србије и Представништво Привредне коморе Србије у Израелу планирају да и у наредном периоду буду домаћини сличних скупова и дају свој допринос у унапређењу стартап заједнице Србије и Израела.
 
Извор: Савет за сарадњу науке и привреде