Printer Friendly Version РИК усвојио одлуку о отварању 77 бирачких места у иностранству, март 2022. године @ 14 March 2022 12:12 PM
Републичка изборна комисија је на својој 26. седници усвојила Одлуку о одређивању бирачких места у иностранству за гласање на изборима за председника Републике и изборима за народне посланике Народне скупштине који се одржавају 3. априла 2022. године.
 
Гласање ће бити организовано у 34 државе, односно на 77 бирачких места.
 
То је највећи број бирачких места који ће бити отворен у иностранству од 2004. године када је припадницима дијаспоре омогућено да гласају у иностранству.
 
За гласање у иностранству пријавило се око 40 хиљада држављана Републике Србије, што је такође највећи број пријављених бирача од када се избори спроводе и у иностранству.
 
Државе у којима ће бити организовано гласање: Аустрија, Белгија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Велика Британија, Грчка, Данска, Италија, Канада, Катар, Кипар, Либан, Луксембург, Малта, Мађарска, Немачка, Норвешка, Румунија, Русија, Северна Македонија, Сједињене Америчке Државе, Словачка, Словенија, Турска, Уједињени Арапски Емирати, Финска, Француска, Холандија, Хрватска, Црна Гора, Чешка, Швајцарска, Шведска и Шпанија.
 
Гласачка места ће бити отворена 3. априла од 7 до 20 сати по локалном времену, изузев у Великој Британији, САД и Канади где ће се, због временске зоне, гласање одржати 2. априла у истом временском интервалу по локалном времену.
 
Одлуку Републичке изборне комисије  са детаљном листом свих 77 бирачких места у иностранству можете преузети овде.
 
Извор: МСП РС