Printer Friendly Version Национална признања за изузетан допринос у области сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, јавни позив за доделу одликовања, новембар 2022. године @ 22 November 2022 08:37 AM

ЈАВНИ ПОЗИВ за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону

Циљ јавног позива је додела националних признања:

 Награда „Мајка Србија“ – припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате и заслуге у области односа матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону у хуманитарним активностима, развијања и јачања међусобних веза, унапређивања економске сарадње, и другим активностима којима се доприноси матичној држави, дијаспори и Србима у региону.

 Награда „Слободан Јовановић“ у области политике – припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате и заслуге у области политике и својим активностима доприноси: - јачању међународног угледа Републике Србије, дијаспоре и Срба у региону; - промоцији Републике Србије у свету и афирмацији њених интереса; - побољшању положаја и права припадника дијаспоре и Срба у региону.

 Награда „Михајло Пупин“ у области информационо - комуникационих технологија - припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате и заслуге у области информационокомуникационих технологија и својим активним деловањем доприноси: - истицању учешћа припадника дијаспоре и Срба у региону у даљем развоју светске технологије; - развоју информационо – комуникационих технологија у Републици Србији.

 Награда „Никола Тесла“ у области науке и проналазаштва - припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате и заслуге у области науке и проналазаштва, и својим активним деловањем доприноси: - промоцији научних достигнућа и проналазаштва припадника дијаспоре и Срба у региону у свету; - афирмацији и омогућавању примене савремених светских научних достигнућа у Републици Србији.

 Награда „Доситеј Обрадовић“ у области образовања - припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате и заслуге у области образовања и својим деловањем доприноси: - очувања културног, етничког, историјског и верског идентитета припадника дијаспоре и Срба у региону; - остваривању културне, просветне и спортске сарадње дијаспоре и Срба у региону са Републиком Србијом; - унапређивању сарадње са верским заједницама.

 Награда „Вук Караџић“ у области очувања српског језика и ћириличног писма - припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате и заслуге у области очувања српског језика и ћириличког писма и својим активним деловањем доприноси: - употреби, учењу, чувању и неговању српског језика и ћириличког писма међу припадницима дијаспоре и међу Србима у региону.

 

Предлог за доделу националног признања може поднети:

 организација дијаспоре и организација Срба у региону,

 удружења чије су делатности или део делатности, усмерене на област за коју се предлаже додела националног признања,

 дипломатско-конзуларна представништва Републике Србије,

 цркве и верске заједнице,

 предлог за доделу националног признања „Мајка Србија“ могу поднети и јединице локалне самоуправе у Републици Србији.

 

Јавни позив се објављује на интернет страници министарства надлежног за дијаспору и Србе у региону www.mfa.gov.rs и Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону www.dijaspora.gov.rs, заједно са припремљеним формуларом, 18. новембра 2022. године.

Учесници јавног позива су обавезни да предлог доставе путем електронске поште (мејл) на komunikacije@dijaspora.gov.rs, најкасније до 2. децембра 2022. године, са назнаком: „ Јавни позив за доделу националних признања“.