Printer Friendly Version Министар Весић позвао израелске инвеститоре да наставе улагања у Србију, јануар 2023. године @ 9 January 2023 01:01 PM

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић састао се у Јерусалиму са Ниром Баркатом, министром економије и индустрије Израела, и том приликом позвао израелске инвеститоре да наставе да улажу у Републику Србију.

Министар Весић, који борави у приватној посети Израелу, честитао је министру Баркату избор на функцију министра економије и индустрије у новој Влади Израела и поручио да ”економски односи Србије и Израела имају стабилан раст, али да постоји још много простора за њихово унапређење”.

”Министар Нир Баркат је мој драги пријатељ, али и велики пријатељ Србије. Наше познанство и сарадња потичу од пре 2018. године када је Баркат обављао функцију градоначелника Јесрусалима. Некако смо обојица, скоро у исто време, са искуством из локалне самоуправе, постали министри који воде важне ресоре у својим државама”, рекао је Весић.

Министар је изразио задовољство због раста трговинске размене између Србије и Израела. ”У 2021. години наша трговинска размена износила је 107,7 милиона долара, што је раст од 26,45 одсто у односу на 2020. За првих осам месеци 2022. године српски извоз у Израел порастао је за 45 одсто”, навео је Весић.

Он је упознао Барката са најзначајнијим инвестицијама израелских компанија у Републици Србији, посебно у области грађевинске индустрије.

”Србија пружа бројне подстицаје за долазак страних инвеститора, због чега смо једна од земаља са највишим нивоом директних страних инвестиција по глави становника у Европи. У прошлој години оборили смо рекорд по привлачењу директних страних инвестиција које су достигле ниво од 4,4 милијарде евра”, рекао је Весић.

Он је додао да је 2022. година у целој Европи оцењена као кризна, а да је Србија, упркос томе, остварила одличне економске резултате.

”То говори о економској стабилности и незаустављивом тренду раста српске економије”, навео је Весић и додао да ће Србија наставити са улагањима у развој капиталне инфраструктуре за шта су у 2023. години опредељена рекордна средства од преко 3,6 милијарди евра.

”Постоји потреба за већим бројем грађевинских компанија од оног којим Србија данас располаже. Позивам израелске компаније да у већем броју учествују на јавним конкурсима за изградњу грађевинских објеката и инфраструктуре у Републици Србији”, рекао је Весић.

Министар Весић је истакао да министар Баркат долази из сектора иновација и високих технологија, те да је Израел заинтересован за чвршће повезивање и сарадњу између стартап компанија, научних института, иновационаних паркова и факултета из Републике Србије и Израела.

”Желимо да чвршће повежемо науку и привреду, али и да користимо иновативне идеје стартап компанија како бисмо дигитализовали и модернизовали индустрију у Републици Србији”, закључио је Весић.

Извор текста и фотографија: Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије